Печат

Означаване на устройство за изключване

Posted in: Публикации

Как се означават "устройствата" за изключване на работното оборудване от захранващите ги енергийни системи?

(ИЛИ ЧАСТ ОТ ТОВА С КОЕТО СЕ ЗАНИМАВАМЕ)

Естествено, че има установено такова нарушение, установено от контролен орган, ето го: 

Нарушение

Основанието е чл. 192, ал.1 от Наредба 7 за минималните изисквания за осигуряване на ЗБУТ на работните места и при използването на работното оборудване. Ето какво гласи той:

"Чл. 192.  (1) Устройствата за изключване на работното оборудване от захранващите го енергийни източници се монтират и означават по начин, позволяващ лесното им идентифициране."

Всъщност, има още една наредба, където има подобен текст - Наредба за съществените изисквания и оценяване съответствието на машините. Там текстът е:

"Чл. 53.  (1) Машината трябва да се комплектува с ясно означени устройства за изключване от източниците на захранване с енергия."

В конкретния случай (за проверената фирма) става въпрос за електрически задвижвани машини, т.е. източникът на захранване е електрически. Кои са "устройствата" за изключване на една машина работеща на електрически ток? Ами... щепсел (?!!) Или може би се има предвид "копчето" за включване и изключване?! 

Понеже не е уточнено, нито в текстовете на съответните членове, нито в описанието на нарушението, за по-сигурно, решаваме да обхванем и щепсела и копчето. За щепсела - ясно, той може да се включи единствено към контакта, но какво правим с "копчетата"?!

Проучваме въпроса по отношение на стандарти и практики използвани от производителите на всякакъв тип оборудване... и стигаме до два възможни варианта - копче цък-цък (двистепенен ключ) и копче тип "пуш бутон". В първия случай, копчето има две позиции - включено-изключено, а при втория с еднократен натиск се включва (ако е било изключено) или се изключва (ако е било включено).

Има изискване към производителите на всякакви машини и устройства, бутоните (копчетата) за включване и изключване, да са ясно разграничими. Поради тази причина, те имат различен цвят, форма и местоположение (затова на гърба на дистанционното понякога има бутон за изключване). Това ориентира и потребители с увредено зрение.

Да се върнем на двата вида копчета - цък-цък и пуш бутона. Двупозиционния ключ има два символа за означаване на положението включено-изключено, а именно:

Двустепенен ключ

Където "I" (чертичка) означава "включено", а "O" (кръгче) означава "изключено".

Ситуацията с пуш бутона е малко по-различна, макар напоследък вече да е унифицирана:

 

Пуш бутон

 

Този символ, е обединение между чертичката и кръгчето

 

1846906 1024

 

Така вече разполагаме с графичните знаци, обозначаващи "устройството" за изключване на машината от захранващите го енергийни източници.

Но да не забравяме и щепсела!

Щепсел

 

Сега остава, единствено да измислим как да направим означаването. Ето какво измислихме ние:

Знак двустепенен ключ

 

Знак пуш бутон

 

Знак щепсел

 

Получихме три знака... защо "знаци"?! Защото става въпрос за "означаване". 

И така, нашия клиент, в изпълнение на предписанието се сдоби с 20-30 такива малки значета, тип стикери. 

По този начин, нарушението е отстранено и работещите са надеждно защитени от грешки при използването на "устройствата" за изключване на захранващите енергийни системи :)

А случайният свидетел възкликна: "Егаси тъпотиите!"

ОФИС - гр. БЛАГОЕВГРАД
бул. „В. Левски” 13, (сградата на ОКС), ет. ІV тел./факс 073/884640; GSM: 0899/814170 E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
ОФИС - гр. РАЗГРАД
ул. „Паркова” №37, тел. 0893/015208; GSM: 0897/907381 E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
ОФИС - гр.ВАРНА
бул. "Дунав" № 5, Сграда на "Актив" ООД, ет. 3, GSM: 0897/957792 E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.