Печат

Макет на иструкция за безопасна работа

Posted in: Инструкции по безопасност и здраве

Макет на инструкция за безопасна работа 

или инструкция за това как се прави инструкция за безопасна работа

Инструкция

Всяка инструкция за безопасна работа съдържа следните елементи:

Раздел І. Общи изисквания – в този раздел са формулирани изискванията свързани с организацията на работното място, помещението, условията (тмпература, влажност и пр.) при които трябва да е инсталирана машината. Описват се обезопасителните елементи на машината и тяхното местоположение, индикаторните устройства и другите средства които имат отношение към безопасността. Формулират се изискванията към оператора по отношение на:

  • Възраст;
  • Квалификация и минимално образование, правоспособност;
  • Противопоказани заболявания и изисквания за медицинска годност;
  • Състояние на оператора при което е недопустимо да работи с машината, включително и при употребата на определени медикаменти;
  • Други качества необходими за работа с машината

В този раздел следва задължително да бъде описан обхватът на правомощията на оператора по отношение на експлоатация, техническо обслужване и ремонт.

Раздел ІІ. Преди започване на работа – в този раздел се описват нужните проверки на състоянието на отделните възли и компоненти, формулират се всички подготвителни работи, които трябва да бъдат извършени във връзка с вкарването на машината в работен режим (включване, достигане на работна температура, нужното налягане и пр.). Тук се описва работното облекло, личните предпазни срадства и другите условия, които трябва да изпълни оператора преди да започне работа с машината (примерно прибиране на косата, навиване на ръкавите и пр.). Изброяват се всички процедури и мерки, които оператора ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да направи и действията които НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИ (СА ЗАБРАНЕНИ).

Раздел ІІІ. По време на работа – в този раздел се описват всички изисквания за безопасна работа с машината които оператора следва да спазва в процеса на същинска експлоатация на машината. Описват се възможните аварийни ситуации които могат да се появят в хода на работа с машината (как се индикират и идентифицират), както и начините на действие от страна на оператора. В този раздел също се определят всички процедури и мерки, които оператора ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да направи и действията които НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИ (СА ЗАБРАНЕНИ).

Раздел ІV. След приключване на работа – в този раздел са описани процедурите и начините за безопасно оставяне на машината след работа – изключване от електрическата мрежа, изваждане на остатъците от обработвания материал, освобождаване на работните органи (дискове, фрезери и пр.), освобождаване на работното налягане (при наличие на системи под налягане), изчакване на охлаждане на машината и пр. В този раздел също се определят всички процедури и мерки, които оператора ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да направи и действията които НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИ (СА ЗАБРАНЕНИ).

Раздел V. Други изисквания – в този раздел се формулират допълнителни изисквания ако има такива към работата на оператора, като координация с други работещи (преди, по време и след работа с машината), изисквания за водене на съпроводителна документация във връзка с процедурите по безопасност, необходимост от обозначаване и обезопасяване на машината когато е в авариен престой и други обстоятелства свързани с работата с машината, които могат да породят риск. В този раздел могат да залегнат и реда и начина за актуализация на инструкцията за безопасна работа, операторите за които се отнася, къде се поставя, съхранява и пр.

Дата на издаване (влизане в сила): ..................

Утвърдил (лице управляващо процеса): ...................

ОФИС - гр. БЛАГОЕВГРАД
бул. „В. Левски” 13, (сградата на ОКС), ет. ІV тел./факс 073/884640; GSM: 0899/814170 E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
ОФИС - гр. РАЗГРАД
ул. „Паркова” №37, тел. 0893/015208; GSM: 0897/907381 E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
ОФИС - гр.ВАРНА
бул. "Дунав" № 5, Сграда на "Актив" ООД, ет. 3, GSM: 0897/957792 E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.