• Home
  • Новини
  • Ново - обучение "Информационно въздействие в организацията"

Ново - обучение "Информационно въздействие в организацията"

Шапка

 

Основни акценти

Фокусът на предлаганото обучение пада върху механизмите на информационно взаимодействие в организацията и създаването на подходящ контекст за неговото функциониране. Представят се няколко основни тези за налагането и популяризирането на водещите организационни идеи посредством различни инструменти и техники за въздействие.

Разглеждат се детайлно принципите на информационно взаимодействие и познавателните процеси, които участват при формирането на нагласи и поведение в рамките на организацията. Предлага се лесен за възприемане „компютърен модел“ на организация и управление на съдържанието и смисъла на информацията.

Водещата идея е, че съществуват широк набор от възможности за дистанционно управление на организационното поведение на работещите с помоща на дизайнерски „психически вируси“, като по този начин се правят необходимите „настройки“ на техния организационен „контролен панел“. Ще бъдат разгледани начини за диагностика и оценка на „опциите“ на контролния панел и степента на „програмируемост“ на всеки работещ.

Представя се и механизъм на изграждане на цялостна организационна култура с помоща на ключовата кадрова инфраструктура в организацията за постигане на целите формулирани от базовата организационна идея.

 

Тези

 

     ПСИХИЧЕСКИ ВИРУС – ОПРЕДЕЛЕНИЕ, ДЕЙСТВИЕ И ВИДОВЕ
 

Какво е психически вирус:

Дизайнерска (проектирана) съвкупност от меми - най-малката информационна единица (тухличка) от която се изграждат поведенческите и културни стереотипи на определена категория хора.

Как действат психическите вируси:

Първа фаза – проникване. Проникват в съзнанието на хората чрез адсорбция, като трябва да наподобяват установени, познати меми и мемосхеми.

Втора фаза – транскрипция. Разопаковане (разархивиране) на кодираната във вируса информация.

Трета фаза – транслация. Превеждане на вирусната информация първоначално в подсъзнанието и после в съзнанието (понякога подсъзнанието взема решения и после уведомява съзнанието, което му придава осмислен вид).

Четвърта фаза – репликация. Подсъзнанието и съзнанието на индивида вече са инфектирани с вируса и той започва да го разпространява (да заразява други индивиди) – инфлуенца. Разпространението е толкова по-бързо, колкото по-добър инфлуенсер (авторитетен) е разпространителя на вируса и колкото по-вирулентен е самия вирус.

 

 

ТИПИЧЕН ПРИМЕР – ЧАЛГАТА. Защо се резпространи бързо, защото стъпваше на познати мотиви и имаше вече проправени невронни „пътеки“ в подсъзнанието и съзнанието на хората.

 

 

Видове психически вируси

С вербална конструкция - най-често клишета, добрата конструкция бързо става клише. Клишето прониква бързо в съзнанието и се интериоризира като конструкт от безкритичното съзнание, особено ако темата не е актуална (интересна) за субекта, напр. «това са глупости» (за политиката, целите и принципите)

С невербална конструкция - жестови, модни (облекло, прическа, татоси), символни, музикални, образни

Емоционални вируси (комбинирани) – представляват усещания и изрази на различни състояния – гняв, радост, привързаност и пр.

Вируси на желанието (комбинирани) – представляват конструкти на идеализирания «желан» свят, напр. «американската мечта», къща, кола, деца, работа...

Емоционалните вируси са за предпочитане поради информационното пресищане.

 

За кого

 

Как е организирано обучението?

Обучението е организирано в два непоследователни дни, с интервал от една седмица. Примерно два поредни петъка. През първия ден се прави изложение на съдържанието на обучението, предоставят се учебни материали и се поставят задачи (казуси) на участниците, върху които те работят. През втория ден, седмица по-късно, се прави разбор на заданията и се провежда дискусия, като участниците обменят идеи и опит.

Най-добрите проекти печелят насърчителна награда!

За подробности се свържете с нас на: 0899/814170 и 0899/814171

Печат

ОФИС - гр. БЛАГОЕВГРАД
бул. „В. Левски” 13, (сградата на ОКС), ет. ІV тел./факс 073/884640; GSM: 0899/814170 E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
ОФИС - гр. РАЗГРАД
ул. „Паркова” №37, тел. 0893/015208; GSM: 0897/907381 E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
ОФИС - гр.ВАРНА
бул. "Дунав" № 5, Сграда на "Актив" ООД, ет. 3, GSM: 0897/957792 E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.