Печат

Да се има предвид... указание на ГИТ

Posted in: Новини

 

 

"В Закон за хората с увреждания:

Санкции - да! Предписания - не!"

Минималната санкция е 1500 лв.

Което ще рече, който не осигури заетост на лица с трайни увреждания по чл. 38, ал. 1 от ЗХУ, следва да заплаща компенсационна вноска от 30% от МРЗ ежемесечно, за всяко незаето работно място. Вноската се дължи от месеца, следващ тримесечния срок от предприемане на действия за назначаване на хора, освен ако предприятието не подлежи на освобождаване, съгласно разпоредбите на ЗХУ и Правилника за прилагане на ЗХУ.

 

 

 

 

Печат

Последни действия по квотите за лица с ТНР

Posted in: Новини

Работодатели, които не са изпълнили квотата за заетост на лица с трайнонамалена работоспособност имат последен шанс до 02.07.2019 г., препоръчително до 01.07.2019 г., включително да подадат уведомления и заявки за работните места към бюрата по труда или частни агенции.

След този срок, уведомления и заявки няма да бъдат приемани и ще се дължи компенсационна вноска в размер на 30 % от минималната работна заплата за всяко незаето място, ежемесечно!

Формулярите на уведомленията и заявките за работни места, могат да бъдат изтеглени от сайта на Агенция по заетостта.

За повече информация и въпроси, може да се обръщате към нас, на посочените в сайта телефони.

Печат

Ново - обучение "Информационно въздействие в организацията"

Posted in: Новини

Шапка

 

Основни акценти

Фокусът на предлаганото обучение пада върху механизмите на информационно взаимодействие в организацията и създаването на подходящ контекст за неговото функциониране. Представят се няколко основни тези за налагането и популяризирането на водещите организационни идеи посредством различни инструменти и техники за въздействие.

Разглеждат се детайлно принципите на информационно взаимодействие и познавателните процеси, които участват при формирането на нагласи и поведение в рамките на организацията. Предлага се лесен за възприемане „компютърен модел“ на организация и управление на съдържанието и смисъла на информацията.

Водещата идея е, че съществуват широк набор от възможности за дистанционно управление на организационното поведение на работещите с помоща на дизайнерски „психически вируси“, като по този начин се правят необходимите „настройки“ на техния организационен „контролен панел“. Ще бъдат разгледани начини за диагностика и оценка на „опциите“ на контролния панел и степента на „програмируемост“ на всеки работещ.

Представя се и механизъм на изграждане на цялостна организационна култура с помоща на ключовата кадрова инфраструктура в организацията за постигане на целите формулирани от базовата организационна идея.

 

Тези

 

     ПСИХИЧЕСКИ ВИРУС – ОПРЕДЕЛЕНИЕ, ДЕЙСТВИЕ И ВИДОВЕ
 

Какво е психически вирус:

Дизайнерска (проектирана) съвкупност от меми - най-малката информационна единица (тухличка) от която се изграждат поведенческите и културни стереотипи на определена категория хора.

Как действат психическите вируси:

Първа фаза – проникване. Проникват в съзнанието на хората чрез адсорбция, като трябва да наподобяват установени, познати меми и мемосхеми.

Втора фаза – транскрипция. Разопаковане (разархивиране) на кодираната във вируса информация.

Трета фаза – транслация. Превеждане на вирусната информация първоначално в подсъзнанието и после в съзнанието (понякога подсъзнанието взема решения и после уведомява съзнанието, което му придава осмислен вид).

Четвърта фаза – репликация. Подсъзнанието и съзнанието на индивида вече са инфектирани с вируса и той започва да го разпространява (да заразява други индивиди) – инфлуенца. Разпространението е толкова по-бързо, колкото по-добър инфлуенсер (авторитетен) е разпространителя на вируса и колкото по-вирулентен е самия вирус.

 

 

ТИПИЧЕН ПРИМЕР – ЧАЛГАТА. Защо се резпространи бързо, защото стъпваше на познати мотиви и имаше вече проправени невронни „пътеки“ в подсъзнанието и съзнанието на хората.

 

 

Видове психически вируси

С вербална конструкция - най-често клишета, добрата конструкция бързо става клише. Клишето прониква бързо в съзнанието и се интериоризира като конструкт от безкритичното съзнание, особено ако темата не е актуална (интересна) за субекта, напр. «това са глупости» (за политиката, целите и принципите)

С невербална конструкция - жестови, модни (облекло, прическа, татоси), символни, музикални, образни

Емоционални вируси (комбинирани) – представляват усещания и изрази на различни състояния – гняв, радост, привързаност и пр.

Вируси на желанието (комбинирани) – представляват конструкти на идеализирания «желан» свят, напр. «американската мечта», къща, кола, деца, работа...

Емоционалните вируси са за предпочитане поради информационното пресищане.

 

За кого

 

Как е организирано обучението?

Обучението е организирано в два непоследователни дни, с интервал от една седмица. Примерно два поредни петъка. През първия ден се прави изложение на съдържанието на обучението, предоставят се учебни материали и се поставят задачи (казуси) на участниците, върху които те работят. През втория ден, седмица по-късно, се прави разбор на заданията и се провежда дискусия, като участниците обменят идеи и опит.

Най-добрите проекти печелят насърчителна награда!

За подробности се свържете с нас на: 0899/814170 и 0899/814171

Печат

Одит на документация по ЗБУТ

Posted in: Новини

DSC

 

От началото на месец май (след празниците) стартираме кампания по одит на документацията и /спрямо/ състоянието на ЗБУТ във фирмите. За нашите клиенти услугата ще бъде безплатна. 

Фирми, които не са наши клиенти, също могат да се възползват на преференциални условия, само през месец май! Ще получите детайлен доклад за състоянието на документацията и полезни насоки и препоръки.

Естествено, можете да заявите разработване на какъвто и да било документ в областта на ЗБУТ и ЧР, по всяко време и без значение дали сте наш клиент. 

Много от нашите клиенти ни ползват като "хотел" за документи, понеже често ги губят... и за това можете да разчитате на нас!

Ние създаваме, актуализираме, архивираме и съхраняваме "тонове" документи, при това надеждно! Затова можете да ни се доверите.

Поръчай своя "тон" документи... макар те да не са най-важни.

Печат

ОБУЧЕНИЯ ПО ЗБУТ

Posted in: Новини

"Анимакс" ООД провежда обучения по ЗБУТ - годишни и периодични. За клиентите на фирмата се безплатни и се провеждат по предварително утвърдена програма.

През 2019 година се проведоха ежегодните обучения в Разград и Благоевград, като предстои това във Варна.

Освен това, се предвиждат индивидуални обучения на длъжностни лица по ЗБУТ в няколко модула:

Мадул 1. Организация на дейността на длъжностните лица по ЗБУТ

Модул 2. Създаване и поддържане на необходимата документация

Модул 3. Планиране и реализиране на програми и мерки за контрол и превенция

Модул 4. Взаимодействие на длъжностните лица с другите органи и служби в предприятието

Модул 5. Подходи и методи при оценяването на риска

 

 

 

Всички обучения се планират, организират и подготвят предварително и се провеждат на високо професионално ниво с оригинално и актуално учебно съдържание. На участниците се предоставят учебни материали. Разглеждат се реални казуси свързани с контролната дейност и практическото изпълнение на предписанията. 

Снимки от последното обучение

 

 

Следващото обучение ще се проведе в град Варна през месец май. Очаквайте подробности и давайте предложения за теми.

До нови срещи!

ОФИС - гр. БЛАГОЕВГРАД
бул. „В. Левски” 13, (сградата на ОКС), ет. ІV тел./факс 073/884640; GSM: 0899/814170 E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
ОФИС - гр. РАЗГРАД
ул. „Паркова” №37, тел. 0893/015208; GSM: 0897/907381 E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
ОФИС - гр.ВАРНА
бул. "Дунав" № 5, Сграда на "Актив" ООД, ет. 3, GSM: 0897/957792 E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.